Център за професионално обучение Устра

Животновъд “Овцевъдство”

Животновъд “Овцевъдство”
  • Професионално направление:

    “Растениевъдство и животновъдство”

    (Код 621)

  • Професия:

    “Животновъд”

    (Код 621050)

  • Специалност:

    “Овцевъдство”

    (Код 6210503)

 

Обучението e от втора степен на професионална квалификация и има за цел курсистите да усвоят основните теоретични и практически знания в професия „Животновъд“, специалност „Овцевъдство“. В резултат на обучението по професията и специалността курсистите трябва да придобият следните професионални знания, учения и квалификация:

След завършване на професионалното обучение по специалността, обучаваният трябва:

Да знае:
  • Биологичните особености на вида и спецификата при неговото отглеждане
  • Основните болести и неприятели и познава признаците на заболяванията
  • Разпознава основните видове и групи фуражи
  • Технологиите при прибиране, подготовка, преработка, съхранение и раздаване на фуражите
  • Специфика и методичен контрол на репродуктивните признаци
  • Ботаническата и биологична характеристики на основните групи фуражни култури
  • Видов и сортов състав
  • Технологии за отглеждане и прибиране
  • Зоохигиенни изисквания за производство съгласно стандартите на ЕС
  • Анатомичните и физиологичните особености на овцете
  • Екстериор, породи, продуктивност, размножаване и развъждане
  • Видове фуражи, начини за обработването им
  • Нормирано хранене
  • Първична преработка
  • Начини на съхраняване
  • Породи
  • Начините за хранене и отглеждане на различните производствени категории и направления в овцевъдството
  • Начини на доене и съхраняване на продукцията
  • Видове чертежи, проекции, оразмеряване, условни означения
  • Системи на тракторите и автомобилите
  • Класификация на селскостопанските машини
  • Устройството и използване на доилни апарати в овцевъдството
  • Начините за поставяне на агрегат
  • Текущ ремонт и поддържане
  • Спазване на технологичната последователност при извършване на селскостопански дейности
  • Познаване и ползване на лични предпазни средства
  • Здравословни и безопасни условия на труд при извършване на различните видове дейности
Да може:
  • Определя породата, производственото направление, категорията здравен статус и възрастта на овцете
  • Извършва машинно доене, стрижба, раздаване на фуражите и получаване и съхраняване на готовата продукция
  • Извършва агнене на овцете и следродилни грижи за агнетата
  • Разпознава видовия и сортовия състав на земеделските фуражни култури
  • Подпомага основните технологични операции при отглеждане и прибиране на фуражите и извършва тяхното раздаване
  • Прави зоохигиенна преценка на помещенията
  • Извършва оборка на овцете от различни категории
  • Разпознава фуражите и преценяване на качеството им
  • Определя породите
  • Избира подходящ начин на хранене и отглеждане
  • Извършва всички процедури при машинно доене и съхраняване на млякото
  • Нагласява и регулира селскостопанските машини
  • Произвежда екологично чиста продукция
  • Правилно да съхранява получените продукти
  • Правилно да използва лични предпазни средства
  • Работи безопасно с торове, препарати, животни, машини, съоръжения и инструменти

Ако искате да получите повече информация за тази специалност или желаете да се запишете за предстоящо обучение по специалността, моля попълнете данни си в контактната форма.


Google+