Център за професионално обучение Устра

“Обслужване на заведения в обществено хранене”

“Обслужване на заведения в обществено хранене”
  • Професионално направление:

    “Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг”

    (Код 811)

  • Професия:

    “Сервитьор-барман”

    (Код 811080)

  • Специалност:

    “Обслужване на заведения в обществено хранене”

    (Код 8110801)

Обучението e от втора степен на професионална квалификация и има за цел курсистите да усвоят основните теоретични и практически знания в областта на сервитьорството. В резултат на обучението по професията и специалността курсистите трябва да придобият следните професионални знания, учения и квалификация:

След завършване на професионалното обучение по специалността, обучаваният трябва:

да знае и да може:

  • Да поддържа лична и производствена хигиена и естетичен външен вид
  • Да спазва условията на безопасност на труда в работната зона и в ресторанта
  • Да извършва всички операции при посрещане, настаняване, приемане на поръчки, обслужване и изпращане на клиенти
  • Да прилага различни методи, форми, норми, правила и изисквания на сервиране на храна и напитки, според типа и категорията на заведенията за хранене и развлечения
  • Да дава компетентни консултации и съвети на клиентите за качествата и състава на ястията и напитките и особено на българските кулинарни специалитети, алкохолни и безалкохолни питиета
  • Да познава и прилага технологиите на обслужване на VIP гости при коктейли, официални вечери, шведска маса и други специални и импровизирани случаи
  • Да извършва сервитьорско и барманско обслужване извън заведенията за хранене и развлечение
  • Да знае и прилага специфичната организация на работа на бара в ресторанта
  • Да приготвя алкохолни и безалкохолни коктейли
  • Да спазва нормите, правилата, етиката и изискванията за културно обслужване на гостите
  • Да ползва и опазва техниката на работното място
  • Да борави с техниката, обзавеждането и приборите в търговската зала и бара
  • Да познава стоковедческите свойства и качества на хранителните продукти, алкохолните и безалкохолни напитки и технологията на производство на кулинарната продукция
  • Да познава и спазва режимите на съхранение на хранителните продукти, ястия и напитки
  • Да опазва материално-техническата база на заведението
  • Да участва в изготвяне и изпълнение на план-менюто в ресторанта и асортиментната листа на бара
  • Да познава и борави с необходимата документация и отчетността на кулинарната продукция

Ако искате да получите повече информация за тази специалност или желаете да се запишете за предстоящо обучение по специалността, моля попълнете данни си в контактната форма.


[contact-form to=’info@cpoustra.bg’ subject=’Сервитьор-барман’ submit_button_text=’Изпрати’][contact-field label=’Вашите имена’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Телефон’ type=’name’/][contact-field label=’Напишете вашите въпроси тук’ type=’textarea’/][/contact-form]
Google+