Център за професионално обучение Устра

Животновъд “Зайцевъдство”

Животновъд “Зайцевъдство”
  • Професионално направление:

    “Растениевъдство и животновъдство”

    (Код 621)

  • Професия:

    “Животновъд”

    (Код 621050)

  • Специалност:

    “Зайцевъдство”

    (Код 6210506)

 

Обучението e от втора степен на професионална квалификация и има за цел курсистите да усвоят основните теоретични и практически знания в професия „Животновъд“, специалност „Зайцевъдство“. В резултат на обучението по професията и специалността курсистите трябва да придобият следните професионални знания, учения и квалификация:

След завършване на професионалното обучение по специалността, обучаваният трябва:

Да знае:
  • Биологични особености на домашния заек и особености при неговото отглеждане
  • Основни болести и неприятели. Признаци на заболяванията
  • Ветеринарна профилактика. Ваксинации и схеми на лечение в зайцевъдството
  • Разпознаване основните групи фуражи за изхранване на зайците
  • Спецификата и перманентен методичен контрол на основните стопански полезни признаци
  • Ботаническата и биологичната характеристика на основните групи фуражи за изхранване на зайците
  • Зоохигиенни и зооветеринарни изисквания
  • Анатомични и физиологични особености на домашния заек
  • Екстериор, породи, продуктивност, размножаване и развъждане
  • Нормирано хранене на различните възрастови групи
  • Първична преработка и съхранение на фуражите
  • Описание на породите
  • Начините за хранене и отглеждане на различните производствени категории
  • Системи за тракторите и автомобилите
  • Текущ ремонт и поддържане
  • Спазване на технологичната последователност при изпълнение на селскостопански дейности
  • Познаване и ползване на лични предпазни средства
  • Здравословни и безопасни условия на труд при извършване на различните видове дейности
Да може:
  • Определя породата, производственото направление, здравния статус и възрастта на животното
  • Извършва отглеждане, хранене, развъждане на домашния заек от различните възрастови категории
  • Разпознава видовия и сортов състав на земеделските фуражни култури
  • Извършва основни технологични операции при отглеждане и прибиране на използваните фуражни култури
  • Прави зоохигиенна преценка на помещенията
  • Извършва оборка и перманентна дезинфекция на стопанските помещения за зайци
  • Разпознава продуктивните типове зайци
  • Разпознава фуражите и преценяване на качеството им
  • Определя породите
  • Избира подходящ начин на хранене и отглеждане
  • Нагласява и регулира механизмите и системите на тракторите и автомобилите
  • Извършва първична преработка на фуражите и тяхното изхранване
  • Произвежда екологично чиста продукция
  • Правилно да съхранява получените продукти
  • Правилно да използва лични предпазни средства
  • Работи безопасно с торове, препарати, животни, машини, съоръжения и инструменти

Ако искате да получите повече информация за тази специалност или желаете да се запишете за предстоящо обучение по специалността, моля попълнете данни си в контактната форма.


[contact-form to=’info@cpoustra.bg’ subject=’Животновъд – Зайцевъдство’ submit_button_text=’Изпрати’][contact-field label=’Вашите имена’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Телефон’ type=’name’/][contact-field label=’Напишете вашите въпроси тук’ type=’textarea’/][/contact-form]
Google+